Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Wikileaks: Έστελναν την Ελλάδα στο ΔΝΤ από τον Ιούνιου του 2009

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η «διαίσθηση» της αμερικανικής  αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor να παρακολουθεί τις κινήσεις τη Ελλάδας σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Ιούνιο του 2009.

Όπως αποκαλύπτουν Τα Νέα από απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στη Wikileaks, η Stratfor (η οποία και χαρακτηρίζεται «βιτρίνα της CIA») από το τέλος του 2011 παρακολουθούσε τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας και τόνιζε ότι θα εξαντληθούν σύντομα, ενώ έκανε λόγο για πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ της χώρας από τον Ιούνιο του 2009 δηλαδή 10 μήνες πριν ληφθεί η απόφαση προσφυγής στο μηχανισμό βοήθειας.


«Πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις συμβαίνει και εάν/πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια διαπραγμάτευσης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πως θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους» αναφέρεται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία με τίτλο «Αναλυτικές οδηγίες για την Ευρώπη – Βαθμίδα 3». Το συγκεκριμένο μήνυμα απεστάλη στις 19 Ιουνίου 2009 από υπάλληλο της Stratfor, υπεύθυνο για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων, σε συναδέλφους του που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2009 που απεστάλησαν οι «οδηγίες παρακολούθησης» δεν ήταν γνωστή η πρόβλεψη Μπαρόζο για τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού ελλείμματος, καθώς το σχετικό έγγραφο συντάχθηκε τον επόμενο μήνα. Ούτε ότι το ταμειακό έλλειμμα κινείται στο 10%,όπως αποκαλύφθηκε στα τέλη του καλοκαιριού.


Πως λειτουργεί η «σκιώδης CIA»

Αποκαλούμενη και «σκιώδης CIA», η Stratfor απασχολεί πάνω από 70 έμπειρους αναλυτές, ερευνητές και βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ διατηρεί επαφές με εκατοντάδες πληροφοριοδότες-πηγές ανά τον πλανήτη, οι οποίοι παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις. Λέγεται μάλιστα ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της είναι πρώην υπάλληλοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το σύστημα της «σκιώδους CIA» λειτουργεί ως εξής: οι πληροφοριοδότες παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους συλλέκτες–χειριστές δεδομένων της εταιρείας, οι οποίοι με τη σειρά τους αξιολογούν και τις αποθηκεύουν ψηφιακό χώρο, όπου έχουν πρόσβαση οι αναλυτές που κάνουν την περαιτέρω επεξεργασία.

Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, οι «ανώδυνες», περιλαμβάνονται στις εκθέσεις και τα δημοσιεύματα της Stratfor για τους συνδρομητές εταιρείας. Οι πλέον ευαίσθητες όμως δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας - ούτε καν έμπαιναν στον ειδικό ψηφιακό χώρο: διανέμονταν μόνο στους αποδέκτες της λίστας ασφαλείας, που απαρτιζόταν από 10-15 υψηλόβαθμα στελέχη. Μάλιστα, όταν κάποιο στέλεχος ταξίδευε στο εξωτερικό, το όνομά του έβγαινε από τη λίστα για να μην υπάρχει περίπτωση να υποκλαπεί το e-mail κατά τη διαδρομή του εκτός συνόρων των ΗΠΑ.


πηγή