Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Μια χώρα διαλυμένη, ανίκανη να προστατεύσει ακόμη και τους πολιτιστικούς της θησαυρούς!

Μια χώρα διαλυμένη, ανίκανη να προστατεύσει ακόμη και τους πολιτιστικούς της θησαυρούς! Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν σήμερα όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη! Ο λόγος; Η μεγάλη κλοπή του έγινε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας.

Τουλάχιστον 65 εκθέματα αφαιρέθηκαν, ανάμεσά τους αγαλματίδια, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, ανεκτίμητης αξίας. Και όλα αυτά μόλις έναν μήνα μετά τη μεγάλη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη!

Σε προσωπικό επίπεδο, η σχέση μου με την Αρχαία Ολυμπία είναι ιδιαίτερα συναισθηματική αφού είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου. Προσωπικοί λόγοι με κένουν να μην την επισκέπτομαι συχνά αλλά μέσα μου υπάρχει έντονη αγάπη και περηφάνεια για αυτήν την ιστορική γωνιά της Ελλάδας.

Περηφάνεια που έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν επισκέφτηκα το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Με περισσότερα από 400 έργα στις προθήκες του, από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα Μουσεία της χώρας, πρόσφερε στον επισκέπτη τη ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας.

Όπως με είχαν ενημερώσει τότε, τα πιο σημαντικά από τα εκθέματα, το "καμάρι του Μουσείου", είναι τα χρυσά δακτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωϊκής και μυκηναϊκής τέχνης. 

Δίπλα τους, πήλινα και χάλκινα ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων και διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές όπως δίσκοι, αλτήρες, επιγραφές...

Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι του Μουσείου μετρούν τις απώλειες και καταγράφουν την λεηλασία, ενώ την ίδια ώρα σε κάποια γωνιά του πλανήτη, αρχαιοκάπηλοι στήνουν πάρτυ για το νέο χτύπημα... Ποιό θα είναι άραγε το επόμενο;


Κώστας Χαρδαβέλλας


  Υ.Γ. Την παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου δεν την σχολιάζω! Μία ακόμη πράξη της φαρσοκωμωδίας...



πηγή