Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Αγωνιστές της ΕΟΚΑ που βασανίστηκαν το 55-59, καταχωρούν αγωγές εναντίον των Άγγλων βασανιστών τους


Πέρασαν 52 χρόνια από την ανεξαρτησία μας από τους Άγγλους. Αλλά οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 δεν ξέχασαν τα βασανιστήρια που υπέστησαν στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ετοιμάζονται να...
καταχωρήσουν στην αγγλική δικαιοσύνη αγωγή εναντίον της αγγλικής κυβέρνησης και των βασανιστών τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Επειδή το θέμα με τα βασανιστήρια που υπέστησαν Κύπριοι αγωνιστές κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ από τις δυνάμεις κατοχής και ειδικά από τους βασανιστές που έφεραν οι Άγγλοι αποικιοκράτες στην Κύπρο, έχει πάρει την πορεία προς τη δικαιοσύνη, παρακαλώ θερμά όπως, όσοι από τους συναγωνιστές μας βασανίσθηκαν και επιθυμούν να περιληφθεί και η περίπτωσή τους στην αγωγή που θα κάνουμε εναντίον της αγγλικής κυβέρνησης και των Άγγλων βασανιστών, να επικοινωνήσουν με τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών και η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό τους κ. Θάσο Σοφοκλέους.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

«Ποίος ο στόχος σας με την αγωγή;» ρωτήσαμε τον κ. Σοφοκλέους. «Στόχος μας δεν είναι οι αποζημιώσεις. Αλλά να εκθέσουμε και να ρεζιλέψουμε διεθνώς την Αγγλία, η οποία ήταν, είναι και συνεχίζει να είναι η κυριότερη αιτία των δεινών της Κύπρου» τόνισε ο κ. Σοφοκλέους, διευκρινίζοντας πως σε περίπτωση που κερδίσουν την αγωγή το ποσό της αποζημίωσης δεν θα το καρπωθούν οι ενάγοντες, αλλά θα το διαθέσουν για ενίσχυση διαφόρων πολιτών και ιδρυμάτων που έχουν ανάγκη, όπως το Μέλαθρο Αγωνιστών κλπ.

ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ

Έχουν όμως ελπίδες να κερδίσουν την δίκη, η οποία μάλιστα θα γίνει σε αγγλικό δικαστήριο; Ο κ. Σοφοκλέους δεν είναι, όπως μας ανέφερε, νομικός για να γνωρίζει, όμως νομικοί στην Κύπρο και στην Αγγλία έχουν αντίθετη άποψη και είναι αυτοί που τους συμβούλεψαν να προχωρήσουν στην αγωγή.

ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΚΕΝΥΑΤΕΣ

Η σκέψη αυτή άρχισε να καλλιεργείται πριν από δύο – τρία περίπου χρόνια. Τότε είχαν καταχωρήσει αγωγή στην αγγλική δικαιοσύνη, για τους ίδιους λόγους, και διάφοροι πολίτες της Κένυας (της φυλής Μάο – Μάο). Η χώρα αυτή ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία το 1963 και οι Κενυάτες ενάγοντες διεκδικούν και αυτοί αποζημιώσεις για βασανιστήρια που υπέστησαν στη διάρκεια της σύλληψής τους από τους Άγγλους.

ΕΝΤΥΠΑ

Διάφοροι Κύπριοι νομικοί (Παναγιώτης Δημητρίου, Χρίστος Κληρίδης κ.ά) παρακολουθούσαν, σε συνεργασία με Άγγλους νομικούς, την εξέλιξη της πορείας της αγωγής των Κενυατών και όταν διαπίστωσαν πως υπάρχει υπόθεση, εισηγήθηκαν και στους Συνδέσμους Αγωνιστών να προχωρήσουν στην καταχώρηση της αγωγής. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλέους, πριν από μερικές ημέρες το αγγλικό νομικό γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση απέστειλε στους Συνδέσμους Αγωνιστών έντυπα για να τα συμπληρώσουν όσοι θα ενδιαφερθούν. Επίσης ζήτησαν και στοιχεία για το συνολικό αριθμό των Κυπρίων που βασανίστηκαν στη διάρκεια της αποικιοκρατίας, κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις κλπ.

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 3.000

Όπως μας ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, οι Κύπριοι που βασανίστηκαν από τους Άγγλους την περίοδο του Αγώνα ξεπερνούν τις 3.000. Μόνο οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν 2.500 και οι φυλακισθέντες 850, ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, τονίζοντας πως όλοι όσοι συλλαμβάνονταν τότε από τους Άγγλους, ακόμα και για μια απλή ανάκριση, βασανίζονταν. Χαρακτηριστικά, 14 άτομα πέθαναν από βασανιστήρια. Όσον αφορά την αγωγή, μας ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχει επιδειχθεί μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορους Κύπριους που βασανίστηκαν στον Αγώνα, ώστε να συμπεριληφθούν και τα δικά τους ονόματα.

ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ

Αυτή τη στιγμή μαζεύουμε όλα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επιτυχία της αγωγής, τόνισε ο κ. Σοφοκλέους. Δηλαδή, ονόματα, μαρτυρίες, φωτογραφίες κλπ. Στα χέρια τους όμως οι ενάγοντες θα έχουν και ένα ατράνταχτο νομικό όπλο, το οποίο μας το ανέλυσε ο κ. Σοφοκλέους: Την περίοδο του Αγώνα οι Άγγλοι μετέφεραν σε αγγλικές φυλακές 31 συλληφθέντες Κύπριους αγωνιστές. Κύπριοι του Λονδίνου την εποχή εκείνη (μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, που τότε ήταν φοιτητής στην αγγλική πρωτεύουσα), κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να πείσουν διάφορους Άγγλους βουλευτές να επισκεφθούν τους συλληφθέντες στη φυλακή και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος των βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκαν. Οι Άγγλοι βουλευτές έχοντας στα χέρια τους και φωτογραφίες των βασανισθέντων Κυπρίων ενέγραψαν το θέμα στο αγγλικό κοινοβούλιο και διεξήχθη έντονη συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας επικρίθηκε έντονα η τότε αγγλική κυβέρνηση για τα βασανιστήρια αυτά.

ΤΑ ΕΧΩ...

Ο κ. Σοφοκλέους, όπως μας ανέφερε, έχει στην κατοχή του όχι μόνο τις φωτογραφίες αυτές, αλλά και τα πρακτικά της τότε συζήτησης στο αγγλικό κοινοβούλιο, τα οποία θα τα παραδώσει στους δικηγόρους για να χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια της δίκης σαν αποδεικτικά στοιχεία για τα βασανιστήρια.

Και το Φόρεϊν Οφις μιλάει για βασανιστήρια

Ένα άλλο όπλο στα χέρια των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 55-59, για τα βασανιστήρια των Άγγλων κατακτητών, δόθηκε από την ίδια την αγγλική κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα αποδεσμεύτηκαν έγγραφα του Φόρεϊν Οφις για την Κύπρο, τα οποία μιλούν για βασανιστήρια από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και περιέχουν στοιχεία ότι στρατιώτες σκότωσαν άτομα που τελούσαν υπό κράτηση και στη συνέχεια συνεργάστηκαν για να αποφύγουν την πρόσαψη κατηγοριών εναντίον τους.

Τα έγγραφα δείχνουν, ακόμη, ότι οι στρατιώτες που καταδίωκαν τα μέλη της ΕΟΚΑ προέβαιναν σε αντίποινα εναντίον πολιτών. Μετά το φόνο της συζύγου ενός Βρετανού λοχία, 300 πολίτες ξυλοκοπήθηκαν, ενώ τρεις άλλοι έχασαν τη ζωή τους στις 3 Οκτωβρίου 1958 στην Αμμόχωστο.

- Η 12χρονη μαθήτρια Ιωάννα Ζαχαριάδη πέθανε από σοκ, αλλά ο Άγγλος ιατροδικαστής απεφάνθη ότι δεν υπήρχε επαρκής μαρτυρία για το τι προκάλεσε το φόβο.

- Ο Παναγιώτης Χριστοφόρου, 37 χρόνων, βρέθηκε νεκρός σε στρατιωτικό φορτηγό χωρίς εμφανή τραύματα. Ο Λούκας Ανδρέα Λούκα 17 χρόνων πέθανε, ύστερα από ισχυρό κτύπημα που δέχθηκε με αιχμηρό όργανο από μέλος της στρατιωτικής αστυνομίας.

Ωστόσο, ο τότε κυβερνήτης Φουτ πληροφόρησε τους ανωτέρούς του στο Λονδίνο ότι κανένας δεν έπρεπε να κατηγορηθεί ελλείψει μαρτυρίας.

Άλλοι δύο άνδρες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Αχερίτου, παρά το γεγονός ότι ένας απ' αυτούς ο Γεώργιος Τουμάζου ήταν τυφλός. Επίσης, τα έγγραφα μιλούν και για τον ξυλοδαρμό μιας εγκύου που απέβαλε, το ξυλοδαρμό στα πέλματα ενός ανδρός και τον εξαναγκασμό άλλου να ανοίξει το δικό του τάφο.

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις στα έγγραφα του Foreign Office για τα φρικτά μεσαιωνικά βασανιστήρια, στα οποία υπέβαλλαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες τους Κύπριους αγωνιστές του αντιαποικιακού αγώνα του 55-59, αλλά και για τις εκτελέσεις κρατουμένων, συνιστούν εγκλήματα πολέμου και συμπεριφορές βαρβαρότητας και απαξίωσης κάθε έννοιας ανθρωπισμού και πολιτισμού», είχε δηλώσει μετά την αποκάλυψη των εγγράφων ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε το Λονδίνο να απολογηθεί στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Πηγή