Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη οι μεσάζοντες και οι καταναλωτές να πληρώνουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα.
Και ενώ το κέρδος είναι υψηλό, οι παραγωγοί, όπως αναφέρει το "Έθνος", εκβιάζονται από τους χονδρέμπορους να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές.
Ενδεικτικό το παράδειγμα της πατάτας. Οι χονδρέμποροι ασκούσαν πιέσεις για χαμηλότερες τιμές από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετοι περίπου 50.000 τόνοι.
Έτσι ξεκίνησε το κίνημα της πατάτας, με τους αγρότες να αναλαμβάνουν δράση και να διαθέτουν απευθείας στους πολίτες τις πατάτες. Η επιτυχία του "κινήματος της πατάτας" θορύβησε τους μεσάζοντες.
Η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού - καταναλωτή, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, φτάνει μέχρι και 169%.
Τα καρότα τερματίζουν πρώτα στην κούρσα της αισχροκέρδειας, καθώς ξεκινούν από το χωράφι με τιμές 0,36 ευρώ το κιλό και πωλούνται κοντά στο 1 ευρώ στις λαϊκές αγορές και τα ράφια των οπωροπωλείων.
Ακολουθούν οι ντομάτες με άνοιγμα της ψαλίδας 164%. Φεύγουν από τον παραγωγό με τιμή 0,44 ευρώ το κιλό και φτάνουν να πωλούνται προς 1,16 ευρώ.
Να σημειωθεί πως οι διαφορές των τιμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, έχουν κλείσει συγκριτικά με το παρελθόν.
ΠΗΓΗ