Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τουρκικά παιχνίδια με την κυπριακή ΑΟΖ

Με πλάγιες μεθόδους οι Τούρκοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Οι τουρκικές ακαδημίες πολέμου και το τουρκικό think tank (BILGESAM) δημοσίευσαν μελέτες του πλοιάρχου Cihat Yaycι αναφορικά με την πρόταση οριοθέτησης της Ανατολικής Μεσογείου και το ρόλο / επιρροή της Λιβύης στην οριοθέτηση των θαλάσσιων τμημάτων τής εν λόγω περιοχής. Ο Cihat Yaycι στις μελέτες του επιδιώκει να παρουσιάσει τα οφέλη που θα έχουν η Λιβύη, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ σε περίπτωση που συμφωνήσουν με την Τουρκία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να λάβουν υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Την ίδια στιγμή ένα πιο ισορροπημένο άρθρο του International Crisis Group προσεγγίζει το θέμα κάνοντας λόγο στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη μελέτη (http://www.crisisgroup.org) εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται πολύ σύντομα, εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, να προκληθεί έως και σύρραξη στην περιοχή. Από τη μια υποστηρίζεται στην έκθεση ότι οι Ε/Κ κινούνται μονομερώς στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ όπως αυτοί την καθόρισαν, ενώ από την άλλη η Τουρκία με την ανακοίνωση της 15ης Φεβρουαρίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί και κυρίως προειδοποιεί ότι οι Ε/Κ παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της.

Ο προσφορότερος δρόμος για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αναφέρεται στην έκθεση, θα ήταν η συνεργασία Τουρκίας - Κύπρου για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Αντί αυτού, η Τουρκία απειλεί με χρήση του ναυτικού της και οι Ε/Κ επιδιώκουν εκμετάλλευση του αερίου μέσω τερματικού LNG, δρόμος ο οποίος δεν είναι ο πιο αποδοτικός οικονομικά. Το θέμα, σύμφωνα με εισήγηση του International Crisis Group, υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να επιλυθεί με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή ακόμα διά της καταφυγής σε διεθνή επιδιαιτησία. Στο άρθρο φιλοξενούνται και απόψεις Τ/Κ οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/Κ τα παραγνωρίζουν.

πηγή