Όλα αυτά εν μέσω της πρωτοφανούς εγκατάλειψης των εθνικών θεμάτων. ειδικά από το 2009 και μετά.
Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ως αναρμόδιο και παρέπεμψε τους Σκοπιανούς στα ελληνικά δικαστήρια ως αρμόδια για να κρίνουν επί της ουσίας την υπόθεση.
Το εντυπωσιακό που καταδεικνύει και το οργανωμένο της υπόθεσης είναι ο αριθμός των Σκοπιανών που προσέφυγαν κατά της χώρας μας: Περισότεροι από 7.000! Αρκετοί για να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό πρόβήμα, αφού αφορά περιουσίες, σε περίπτωση που γινόταν δεκτό του αίτημά τους.
Πάντως σκοπιανά ΜΜΕ, υποστηρίζουν, πως μεγάλος αριθμός όσων προσέφυγαν στο Στρασβούργο, αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, αφού δεν διαθέτουν έγγραφα που να αποδεικνύουν πως κατάγονται από την Ελλάδα ή είναι κάτοχοι περιουσίας. Δηλαδή ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί είναι σε θέση να στηρίξουν τη "προσπάθειά τους" αυτή αφού δεν έχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Πρόκειται στην μεγάλη τους πελιοψηφία για απόγόνους σλαβικής συνείδησης πρώην Ελλήνων πολιτών ή κομμουνιστών που με τη λήξη του ανταρτοπολέμου το 1949 κατέφυγαν στην τότε Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αποφύγουν την ελληνική δικαιοσύνη, αφού μεγάλο μέρος από αυτούς συνεργάστηκαν με δυνάμεις που στόχο είχαν την απόσπαση της Μακεδονίας από την ελληνική επικράτεια, εξυπηρετώντας τα σχέδια του Τίτο και του Στάλιν.
πηγή