Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Νίκολα Γκρούεβσκι: Ο γενίτσαρος που έγινε πρωθυπουργός των Σκοπίων


Αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι Έλληνες είναι, ότι ο φανατικός εθνικιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεβσκι, έχει καταγωγή ελληνική και προγόνους που πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι από τη wikipedia :
 

Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1970 στα Σκόπια. Κατάγεται από την Αχλάδα του νομού Φλώρινας της δυτικής Μακεδονίας, που είναι περιφέρεια της Ελλάδας. Η οικογένειά του είχε το επώνυμο Γρούιος.

Ο παππούς Νικόλαος Γρούιος (1911 – 1940) πολέμησε ως στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, πληγώθηκε στη μάχη και πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Φλώρινας στις 19 Νοεμβρίου 1940. Το όνομά του είναι χαραγμένο στο ηρώο της Αχλάδας, μαζί με τους χωριανούς που σκοτώθηκαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη μικρασιατική εκστρατεία και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. H μητέρα του είναι μογλενιτοβλάχα με στενούς συγγενείς στον Αρχάγγελο νομός Πέλλας. Έγινε Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις 27 Αυγούστου 2006, μετά τη νίκη του κόμματός του, ВМРО-ДПМНЕ (VMRO-DPMNE), στις βουλευτικές εκλογές στις 5 Ιουλίου 2006.

Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, η γιαγιά και ο πατέρας του Νίκολα Γκρούεφσκι βρέθηκαν στο έδαφος της σημερινής ΠΓΔΜ.

Αυτός είναι λοιπόν ο… «Μακεδόνας» πρωθυπουργός! Ένας γενίτσαρος που μισεί την πατρίδα του Ελλάδα…


Πηγή