Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Η Βουλγαρία καταγγέλλει τη συμφωνία με Ελλάδα - Ρωσία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ζήτησε από τη βουλγαρική Βουλή τη μονομερή καταγγελία της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Ο αγωγός, σύμφωνα με τη Σόφια, δεν μπορεί να κατασκευαστεί στο πλαίσιο των όρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των τριών εταίρων το 2007, ζητώντας από το κοινοβούλιο να "απαρνηθεί" τη σχετική σύμβαση.Η Βουλγαρία είχε προτείνει τη διάλυση της τριμερούς συμφωνίας από τον Δεκέμβριο του 2011, προειδοποιώντας ότι θα αποχωρούσε μονομερώς από το σχέδιο εάν η Αθήνα και η Μόσχα δεν συμφωνούσαν στον τερματισμό της διακρατικής συμφωνίας κοινή συναινέσει εντός 12 μηνών.
"Δεδομένων των περιστάσεων, η Βουλγαρία αναλαμβάνει τις σχετικές ενέργειες για τη μονόπλευρη διακοπή της συμμετοχής της χώρας στο έργο", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η βουλγαρική κυβέρνηση.

Η κίνηση της Βουλγαρίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, με τον Ίγκορ Ντέμιν, εκπρόσωπο της πετρελαϊκής εταιρείας Transneft που εκπροσωπεί τη ρωσική πλευρά στη υπόθεση, να σημειώνει πως η στάση της Σόφιας δεν έχει καμία βάση.

Όπως διευκρίνισε ο Ίγκορ Ντέμιν, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ITAR - Tass, η υπογεγραμμένη συμφωνία επιτρέπει την αποχώρηση ενός εκ των κρατικών εταίρων μονάχα αφότου έχει ολοκληρωθεί το στάδιο ανάπτυξης του έργου, δηλαδή μονάχα αφότου ξεκινήσει η εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού.
ΠΗΓΗ