Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Χρυσόστομος Κύπρου: «Ήμαστε Έλληνες και πρέπει να το λέμε»

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Κύπρο η καταγγελία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ότι μεθοδεύεται η αποκοπή της κυπριακής παιδείας από τον ελληνισμό και τις ελληνικές ρίζες.
Σε εγκύκλιό του αναφέρει ότι επιχειρείται η δημιουργία κυπριακής συνείδησης και το γλωσσικό ιδίωμα της Κύπρου να παρουσιαστεί ως κυπριακή γλώσσα. Κάλεσε δε τον υπουργό Παιδείας να παραμείνει φρουρός της ελληνικής παιδείας, όπως καθορίζει το Σύνταγμα.


Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου Γιώργος Δημοσθένους, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει την καταγγελία του Αρχιεπισκόπου, ανέφερε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γίνεται στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τα βάθη των αιώνων, και δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

«Είμεθα Έλληνες και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το πούμε», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό του είπε πως «αυτοί που θέλουν να κάνουν κυπριακή συνείδηση παν ανάποδα».

«Έχουμε κυπριακή συνείδηση, αλλά είμαστε Έλληνες και εκείνο που θέλω από εσάς είναι όταν θα μπαίνει ο δάσκαλος στην τάξη θα είναι απαράδεκτο, γιατί τέτοιες παραφωνίες είχαν ακουστεί, να λέει ότι είμεθα Κύπριοι και μιλούμε ελληνικά, δηλαδή ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες».


πηγή