Ο Γουλφ υποστηρίζει ότι υπάρχει αβεβαιότητα αφενός επειδή πολλά εξαρτώνται από τι επιτόκιο πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για το υπόλοιπο 50% του χρέους της, αφετέρου επειδή πρέπει ν’ ανακοπεί η ανοδική πορεία του χρέους από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση όσον αφορά τη φορολόγηση των πλούσιων ή των μεγάλων εταιρειών, για παράδειγμα. Επίσης, σύμφωνα με τον Γουλφ, πολλά εξαρτώνται φυσικά και από το μέλλον των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας.
«Αν επιβληθεί ένα πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας στους Έλληνες, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνει το ίδιο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Είστε οι πιο οργανωμένοι, μαχητικοί και ριζοσπαστικοί απ’ όλες τις εργατικές τάξεις της Ευρώπης. Αν σας εξαναγκάσουν να δεχτείτε τα μέτρα λιτότητας, θα είναι σχετικά ευκολότερο να συμβεί το ίδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στους Πορτογάλους, στους Ισπανούς και τους Ιταλούς. Είναι κάτι σαν δοκιμή», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Σύμφωνα με τον Γουλφ, στην περίπτωση της Ευρώπης, οι Έλληνες έχουν δαιμονοποιηθεί. Και αυτό, επειδή οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ηγέτες χρειάζεται να στρέψουν το θυμό και την οργή των λαών τους, που πηγάζει από τα εσωτερικά τους προβλήματα, προς μια άλλη κατεύθυνση, μετατρέποντας την εσωτερική οικονομική σύγκρουση σε ένα εθνικό ερώτημα.
«Βολεύει πάρα πολύ ο Γερμανός εργάτης να πιστεύει ότι οι οικονομικές δυσκολίες που περνά οφείλονται στους τεμπέληδες Έλληνες ή στους Ισπανούς ή στους Πορτογάλους ή στους Ιταλούς.
Γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα εθνικιστικό πλαίσιο σκέψης (…) Είναι η κλασική λύση μιας κοινωνίας που βυθίζεται στα προβλήματα, προσπαθώντας να βρει τρόπο να κρατήσει το σύστημα σε λειτουργία», πιστεύει ο ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr