Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Και οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα



Διαβάστε τι αναφέρει άρθρο του Economist για την μεγάλη φυγή των Αλβανών από τη χώρα μας.




Ανήσυχοι είναι οι Αλβανοί στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι λόγω κρίσης ετοιμάζονται να γυρίσουν πίσω στη πατρίδα τους. Αυτό αναφέρει άρθρο του Economist το οποίο θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοσή του στις 14 Ιανουαρίου.

Το δημοσίευμα ξεκινά περιγράφοντας μια χαρακτηριστική εικόνα: Αλβανοί μαθητές έξω από το σχολείο της Θεσσαλονίκης μιλούν ελληνικά καθώς δεν έχουν πάει ποτέ στη πατρίδα τους, ενώ οι γονείς τους μιλούν αλβανικά.

Τώρα όμως η κρίση τους εξαναγκάζει στο να γυρίσουν στην Αλβανία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το άρθρο, αρκετοί Αλβανοί έχουν ήδη μεταφέρει τις οικονομίες του σε τράπεζες στην Αλβανία, φοβούμενοι για το τι θα γίνει εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.

"Αρκετοί Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, πολλοί σχεδιάζουν να φύγουν και όλοι συζητάνε για αυτό", τονίζει η Βαλμπόνα Χουστούνα, δασκάλα.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες και οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πάει στην Αλβανία όπου δουλεύουν εκεί έμπιστα άτομα αλβανικής καταγωγής με τα οποία συνεργαζόντουσαν οι Έλληνες όταν ήταν εκείνοι ακόμα εδώ.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφέρει πως η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 7,7% μέσα σε μια δεκαετία και πως περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.

Ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται να αλλάξει αφού η ανεργία αναγκάζει τους Αλβανούς να επιστρέψουν στη πατρίδα τους.

Το δημοσίευμα σημειώνει δε πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν πόσοι Αλβανοί επαναπατρίστηκαν, και οι αρχές της Αλβανίας από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι είναι πολύ λίγοι.





ΠΗΓΗ